10 Tips voor een fijne meivakantie
Kijk jij uit naar de meivakantie om even lekker te kunnen ontspannen met jouw gezin? Of zie je er juist tegenop, omdat je niet weet wat je met al die tijd aan moet dat jij jouw kinderen moet vermaken? Wie goed voorbereid is, juist in vakantietijd, kan er een leuke tijd van maken. Lees alvast de volgende 10 tips.
- Maak een planning.
Voor de meeste kinderen is het prettig om te weten wat er gaat komen. Vooral kinderen, die moeite hebben met veranderingen kunnen wel wat structuur en duidelijkheid gebruiken. Maak deze dagindeling ook zichtbaar op een planbord/magneetbord/kalender of krijtmuur. Sommige kinderen denken in beelden en vinden het prettig om met plaatjes op de kalender te werken.
2. Zorg voor een slecht-weer-plan.
We hopen natuurlijk op mooi weer de komende weken, maar niets is zeker in Nederland, dus een slecht weer plan is een must. Bedenk met de kinderen slecht-weeractiviteiten. Vb. knutselen, spelletjesmiddag, koken en bakken, een eigen escaperoom maken, etc. Doe eens zelf lekker mee deze middag. Neem de puinhoop, die misschien ontstaat even voor lief en geniet van het moment.
3. Bouw voldoende verveelmomenten in.
Het is voor kinderen goed om te mogen ervaren, dat ze even niet weten wat ze willen gaan doen. Onderdruk dan de verleiding om iets aan te reiken. Laat ze zelf iets bedenken. En vind je dit echt heel moeilijk? Leg dan een pot aan met leuke activiteiten bedacht door de kinderen zelf waar je kind inspiratie uit op kan doen. Maar laat het zelf los, jouw kind mag ontdekken wat er bij hem ontstaat.
4. Bedenk iets speciaals met elkaar.
Een leuke activiteit om herinneringen met elkaar te maken. Misschien wordt dit dan wel een familietraditie. Denk aan om de beurt een dag koken tot aan een zelfbedacht uitje. Zo’n activiteit, die iedereen terug wil laten komen.
5. Maak afspraken over schermtijd.
Zodra dit vooraf duidelijk is voor iedereen ontstaat er minder discussie. Laat kinderen extra schermtijd verdienen door bv. Een uur buiten te spelen (1 kwartier extra schermtijd). Kijk dan maar eens wat ze gaan ondernemen.
6. Geef ieder kind een eigen taak in de vakantie.
Denk dan aan stofzuigen, afwassen, eigen kamer opruimen of in de tuin werken. Door kinderen te betrekken bij de taken in huis ontwikkelen ze meer zelfstandigheid en leren ze ook verantwoordelijkheid nemen voor dingen die gedaan moeten worden. (en stiekem kan dit ook gewoon leuk zijn hoor)
7. Laat kinderen ook eens buiten jouw gezichtsveld spelen of zelfstandig vakantie vieren.
Bij heel mooi weer in de tuin kamperen of met een picknickmandje naar de speeltuin een paar blokken verderop. Daar leren ze ook zelfstandig van worden.
8. Plan een gezinsvergadering.
Kies één moment in de week dat alle gezinsleden met elkaar de afgelopen week evalueren en de komende week bespreken. Welke activiteiten staan gepland? Is dit haalbaar of moeten er dingen aangepast worden? Misschien handig om hier mee te starten aan het begin van de vakantie.
9. Geef je eigen grenzen aan.
Ook jij hebt vakantie. Wees duidelijk wat je wel en niet wilt en wat de kinderen wel en niet mogen in de vakantie. Stel regels op voor televisie kijken, computeren en over het gebruik van bijvoorbeeld de tablet. Maak ook (concrete) afspraken over bedtijden. Houd je daar aan, wees consequent. Regels bieden duidelijkheid e geven jou ook rust om zelf vakantie te houden en een boek te lezen of even bij te kletsen met een vriendin.
10. Verzin, zeker voor kinderen met veel energie activiteiten die energie kosten.
Fietsen, een flinke wandeling maken, skeeleren, kanoën, een bezoek aan een speeltuin. Wedden, dat ze daarna lekker even willen ontspannen, zodat jij dat ook kan doen.
Ik wens je vooral een fijne tijd toe met jouw kinderen. Fijne vakantie!