Integratieve jongerentherapie

Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Zeker als je volwassen aan het worden bent. Je leven verandert en jij zelf ook. Je hormonen gieren door je lijf, je gaat naar een andere school, je maakt nieuwe vrienden en krijgt relaties. Kortom: je gaat je eigen leven ontdekken en doet dit bij voorkeur op afstand van je ouders. Deze periode duurt totdat je hersenen zijn volgroeid, zo rond je 23ste jaar.

Veel van je problemen kun je vast zelf oplossen door met je ouders of met vrienden te praten. Soms kom je niet verder en is het tijd om hulp in te schakelen. Jongerentherapie is dan wellicht een goede oplossing voor jou.

Herken je jezelf in een van de volgende situaties?

  • Je slaat dicht op het moment dat je iets belangrijks wilt of moet doen
  • Je kunt niet in slaap vallen, slaapt niet door of wordt moe wakker
  • Je hebt geen zin meer in school
  • Je hebt lichamelijke klachten zonder een oorzaak te kunnen vinden (hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie)
  • Ook al wil je het niet, je moet toch elke keer die sigaret aansteken, die joint draaien of met je computer of telefoon bezig zijn
  • Je hebt nergens zin meer in, je voelt je leeg
  • Je zoekt de grenzen op van de wet en gaat er soms overheen
  • Je hebt last van een echtscheiding of andere problemen in jouw gezin
  • je wordt gepest op school, je hebt weinig zelfvertrouwen, je voelt je buitengesloten, je hebt moeite met contact maken
  • je voelt je onzeker over je uiterlijk
  • je kunt niet zo goed omgaan met bijzondere eigenschappen zoals spiritualiteit, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, autisme of ADHD

Neem contact op

Wat is jongerentherapie?

In jongerentherapie staat de jongere centraal. Er wordt een luisterend oor geboden voor de problemen waar jij tegenaan loopt. Ook wordt er samen met jou gekeken wat nu de belangrijkste reden is waarom je doet wat je doet. Want hoe vervelend jouw gedrag voor jezelf en/of jouw omgeving is, er zit altijd een goede reden achter.

In therapie wordt niet alleen gewerkt aan het probleem. Er is ook veel aandacht voor wie jij bent, je kwaliteiten, je (on)mogelijkheden, je dromen en verwachtingen van het leven. Inzicht hierin helpt je jouw problemen op te lossen en je leven weer in eigen hand te nemen.

Er wordt zorg op maat geleverd, wat inhoudt dat er rekening wordt gehouden met jouw leerstijl en interesses. Van belang is dat de begeleiding resultaat oplevert en dat zal sneller gebeuren, wanneer het voor jou begrijpelijk is en aansluit bij jouw interesses.

Bij de ene jongere is dit een kort proces, bij andere jongeren zijn er meer sessies nodig.

Wat kun je nu doen?

Ben je jonger dan 16 jaar, laat je ouders weten dat je een keer met mij wilt praten. Jij of je ouders nemen dan contact met me op. Samen kijken we wat jij nodig hebt, bijvoorbeeld eerst een gesprek samen met jouw ouders of juist alleen. Meestal is het nodig om ouders erbij te betrekken, omdat juist zij je graag willen helpen, maar ook niet weten hoe. Ik kan hen dan hierbij ondersteunen. Uiteraard sta jij steeds centraal en bekijken wij samen wat jij nodig hebt. Dit doen we tijdens gesprekken in de praktijk. Je ouders zijn hier niet bij. Na deze eerste gesprekken stelt de therapeut samen met jou vast wat de doelen zijn en welk vorm de jongerentherapie krijgt. Na een aantal sessies met jou, zal er een evaluatiegesprek met je ouders zijn.

Ben je 16 jaar of ouder (t/m 18 jaar) dan kun je zelf contact opnemen om een eerste afspraak te regelen, waarin we kennismaken en samen onderzoeken of integratieve therapie voor jou de manier is om aan je probleem of vraag te werken.

Na het intakegesprek kun je aangeven of je je ouders bij de therapie wilt betrekken. Vervolgens wordt in overleg met jou een plan opgesteld met het doel van de therapie en de therapievorm die hiervoor nodig is.

De informatie in de gesprekken is vertrouwelijk. Deze informatie kan met je ouders worden gedeeld, wanneer jij daarvoor toestemming geeft.

Ouderbegeleiding

Herken je deze uitspraken? Het is niet gemakkelijk om een puber op te voeden! Mijn kind is steeds minder thuis, het lijkt hier soms wel een hotel! Ik heb geen idee wat mijn kind buiten de deur doet! Ik maak me zorgen! Elke keer die ruzies!

Je kunt allerlei redenen hebben om voor ouderbegeleiding te kiezen. Omdat het opvoeden van een jongere niet altijd gemakkelijk is. Omdat je niet meer weet hoe je je kind kunt helpen. Omdat je als ouder steeds tegen bepaalde gevoelens en patronen aanloopt, waar je graag vanaf zou willen. Of omdat je je afvraagt: doe ik het wel goed zo?

Tijdens een aantal gesprekken wordt stilgestaan bij je vragen. Samen met jou wordt gekeken naar een bij jou en je kind passend antwoord. Het antwoord kan bestaan uit theoretische kennis over de ontwikkeling die je kind nu meemaakt, maar ook uit concrete adviezen die je kunnen helpen om als ouder te reageren.

Aanvullende informatie voor ouders

Een sessie, intakegesprek of oudergesprek duurt een uur.
Je investering bedraagt €80 per uur.

Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de sessies (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw verzekeraar of dit bij u het geval is.

Ik ben ook aangesloten bij de Jeugdzorg van West Brabant Oost. Voor de gemeente Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout en Breda kan de begeleiding vergoed worden. U heeft hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig of een beschikking vanuit CJG.

Soms kan psychosociale hulp ook gefinancierd worden vanuit een persoonsgebonden budget (PGB). Hierover kunt u informatie opvragen bij de gemeente.

In verschillende sessies met verschillende werkvormen liet Carola onze zoon zelf zijn antwoorden ontdekken.

Neem vrijblijvend contact op

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over jongerentherapie of ouderbegeleiding?