Wat doe je als jouw kind boos is?
Boos is een emotie, die we allemaal wel herkennen. Boos kent vele gradaties: frustratie, drift, woede, razernij of zelfs agressie. Op het moment, dat je je boos voelt gaat je hart sneller kloppen en je bloeddruk gaat omhoog. Jouw spieren spannen zich aan en soms krijg je zelfs een rood hoofd. Je lichaam voelt de behoefte om de energie te ontladen.
Achter het boze gedrag van jouw kind zit altijd een boodschap.
- Jouw kind is bezig met een legobouwwerk en krijgt net dat ene blokje niet op de juiste plaats. (frustratie)
- Iemand maakt een nare opmerking en dat raakt jouw kind van binnen (verdriet)
- Jouw kind probeert iets uit te leggen, maar hij wordt niet begrepen (machteloos)
- Tijdens een tekenles maakt jouw kind een prachtige tekening en een ander kind zet er een dikke streep doorheen (verontwaardigd)
- Jouw kind zet een dikke streep door de tekening van een ander kind (jaloers)
- Het hele jaar door wordt jouw kind al achterna gezeten door een paar klasgenoten tot de maat vol is en hij door het lint gaat. (woede)
Laat je kind eerst even afkoelen op een rustige plaats. Ook mag deze plaats niet aanvoelen als een strafplaats. Het is echt bedoeld om even tot rust te komen. Laat je kind na die boze bui dan ook weer even lekker tot zichzelf komen door te spelen, naar buiten te gaan, te lezen of iets te doen waar hij blij van word. Kies dan een moment uit om er nog eens samen over te praten. Bijvoorbeeld als je naast elkaar in de auto zit, samen een rondje wandelt of jij aan het strijken bent en jouw kind ook in de kamer aanwezig is. Dan kun je ontspannen praten en wordt het geen kruisverhoor. Probeer dan samen achter de boosheid te kijken en te onderzoeken wat er nodig is om jouw kind te kunnen helpen. Vaak hebben kinderen zelf hele mooie ideeën over hoe ze iets aan willen pakken. En jij kunt ze daarbij helpen.